Sign Up  |  Login

07.07.2014
How the News is Reported in Russia, June 2014

05.07.2014
Russia's Top Five Movies, June, 2014

15.06.2014
Summer RSL in Batumi, Georgia

04.06.2014
Nashe Radio Top Five, May, 2014

04.06.2014
Russia's Top Five Movies, May, 2014

01.06.2014
Scholarships Available!

15.05.2014
Call for Papers: Vestnik!

16.04.2014
Sophia Rehm Receives Vestnik Jury Award

Find Us on Facebook
ARTICLES AND INFORMATION  / THE DAY OF IVAN KUPALA IN THE VOLOGDA REGION
16.06.2005


The following interview is excerpted from Komsomolskaya Pravada, Vologda on June 2nd, 2004. The interviewee is Vyacheclav Shadrin, the president of a society in the Vologda region working for a rebirth of ancient Russian traditions.
---------------------------------------------------------------------------------------------------- 

The Day of Ivan Kupala
Modern Celebrations in the Volgoda Region
Interview of Vyacheclav Shadrin, taken by Anton Chenyi
Translated from the Russian by SRAS

Both texts are provided for educational purposes only, reproduction for commercial purposes is strictly forbidden. 

День Ивана Купала мы отмечаем каждый год. Как правило все проходит в узком кругу.  Мы стараемся, чтобы чужие не мешали нам проводить торжество. В этом деле должна быть определенная таинственность. В свой круг мы допускаем тех, в ком уверены.

То есть у вас получается этакое тайное языческое действо?

Ну почему же именно языческое. Мы рассматриваем этот праздник как часть русских традиций, а не религиозный обряд. Вообще, у нас в клубе много разных людей: есть и христиане, и мусульмане… ну и язычники тоже. Для них, наверное, это событие особенно важно. Людей у нас объединяет не религия, а тяга к истории, культуре.

А в каком месте проходят ваши купальские сборища?

В вологодском районе. Точное место я вам не скажу… …еще одна тайна? Просто не хочется лишних глаз.

А цветущий папоротник ищете?

Конечно, ищем. Хотя в этом друг другу и не признаемся. Просто после застолья все идут якобы погулять по лесу. Пока никто ничего не нашел, но все мы в это немного верим. Должны же быть на свете чудеса…

А были случаи, когда людям действительно начинало везти именно после участия в купальской ночи?

Да, я лично знаю такие примеры. У людей сбывались желания, жизнь начиналась по новой. Конечно, что конкретно происходит с человеком и его судьбой после купальских обрядов, неизвестно, но если человек счастлив, доволен жизнью, это же у него на лице написано.

Начинающему язычнику на заметку

6 июля - высматриваем суженного

В народном календаре этот день числится как Аграфена-купальница. На Аграфену было принято:

  • заготавливать веники на весь год;
  • собирать травы, коренья для лечебных и знахарских целей;
  • обязательно мыться и париться в бане.
    Незамужним девушкам в этот день следует собрать 12 трав (чертополох и папоротник коренья обязательно) и на ночь положить их под подушку. При этом нужно тихонько приговаривать: "Суженый-ряженый, приходи в мой сад гулять!" Говорят, действительно приходит!
  • Если чертополох не найдете, можно в этих же целях положить под голову подорожник («трипутник») со словами: "Трипутник-попутник, живёшь при дороге, видишь малого и старого, скажи моего суженого!"

Ночь с 6 на 7 июля - снимаем рубахи

В ночь на Ивана Купала лихие мужики и бабы в снимают с себя рубахи и до утренней зари роют коренья или ищут в заветных местах цветок папоротника. И все потому, что главным героем становился в такую ночь папоротник. Считалось, что с цветком папоротника, раскрывающимся всего на несколько мгновений в полночь на Иванов день, можно видеть все клады, как бы глубоко в земле они не находились. По поверьям крестьян, в купальскую ночь нельзя спать. Нужно быть осторожным. Уж больно, говорят, в это время активизируется всякая нечисть.

В ночь на Ивана Купала следует:

  • прыгать через костры. (Кто удачнее и выше прыгнет, тот будет счастливее);
  • матерям сжигать снятые с больных детей сорочки (Чтобы вместе с этим бельём сгорели и сами болезни);
  • в полночь набрать цветов и положить под подушку, а утром проверить, набралось ли двенадцать разных трав. Если набралось - в этом году замуж выйдешь.
  • рвать цветы Иван-да-Марья. (Раньше они использовались вместо сигнализации: если разложить эти цветы в углах дома, то вор не заберется в него: брат с сестрой (жёлтый и фиолетовый цвета растения) будут говорить, а вору будет казаться, будто разговаривают хозяин с хозяйкой).

7 июля – умываемся росой

И вот наступает последний из этой мистической череды день –Иван Купала. Он заполнен обрядами, связанными с водой. Но следует быть осторожными. Ведь в Иванов день именинником считается сам водяной, который терпеть не может, когда в его царство лезут люди, и мстит им тем, что топит всякого неосторожного.

В Иванов день принято:

  • ранним утром женщинам "черпать росу"; для этого берётся чистая скатерть и "бурак", с которыми нужно пойти в поле. Скатерть следует таскать по мокрой траве, а потом отжать росу в бурак и этой росой умыть лицо и руки. В на протяжение веков такой способ помогал нашим предкам «прогнать всякую болезнь» и убрать с лица угри и прыщи.
  • купальской росой кропить кровати и стены дома, чтобы не водились клопы и тараканы.

В этот день молодежь развлекалась не самой безобидной игрой под названием «облей всякого встречного и поперечного». Игра заключалась в следующем: молодые люди надевали на себя самую плохую одежду (чтобы не жалко было портить) и направлялись с вёдрами и кувшинами на речку. Там они набирали самую грязную, мутною воду, а то и просто жидкую грязь, и шли по деревне, обливая всех и каждого и делая исключение только для стариков и малолеток.

В первую очередь тут больше всего доставалось девушкам. Порой доходило даже до того, что парни врывались в дома, выносили девчонок во двор силой и там обливали их грязью. Те в свою очередь в долгу не оставались, и такая забава могла продолжаться до вечера.

Как распознать цветущий папоротник?

Достать цветок папоротника едва ли не труднее, чем сам клад. По рассказам, около полуночи из широких листьев папоротника внезапно появляется почка, которая, поднимаясь всё выше и выше, то заколышется, то остановится - и вдруг зашатается, перевернётся и запрыгает. Ровно в 12 часов ночи созревшая почка разрывается с треском, и взорам представляется ярко-огненный цветок, столь яркий, что на него невозможно смотреть; невидимая рука срывает его, а человеку никогда почти не удаётся сделать это.


цветы Иван-да-Марья
Ivan-da-Mar'ya Flowers

Кто отыщет расцветший папоротник и сумеет овладеть им, тот «приобретает власть повелевать всем». Перед ним бессильны будут мощные правители, и нечистые духи будут в его полном распоряжении. Во всякую сокровищницу он войдёт как хозяин, ибо двери сами растворяются перед ним - стоит только приложить к замку чудесный цветок. Невидимкою обладатель его пробирается к любой красавице - и нет ничего, что было бы невозможно для него. Такова сила и власть этого цветка.

Комментарий специалиста

Анна Подосенова, заведующая фондовым гербарием Вологодского государственного педагогического университета:

- Папоротники не цветут! У нас в гербарной много видов, и пока еще ни один не зацвел. И не собираются.

We celebrate the Day of Ivan Kupala every year.  As a rule, we take only a tight group; we try to keep others from disturbing our creative process.  In this act, there should be a concerted secrecy.  From our group, we admit only those whom we trust. 

That is, you have some sort of secret pagan act?

Well, why should it be exactly pagan? We observe this holiday as part of our Russian tradition, and not as a religious rite.  Our club hosts many different types: there are Christians, Muslims… well, and pagans too.  For them this act is probably especially important.  People are not united by religion, but rather a thirst for history and culture. 

Where do you have your meeting?

In the Vologda region.  I wont say exactly… …Another secret? We just don’t want prying eyes. 

And do you look for the blooming fern?

Of course we look - even if we don’t admit it to each other.  After the feast, we just go into the woods, as if to stroll around.  For now, no one has found it, but well all believe in it a little.  One has to believe in miracles…

And have there been cases where people found luck because of their participation in Kupala Night?

Yes, I personally know of some examples. People lose their cares; life starts again anew.  Of course, what precisely happens with a man in his fate after the Kupala rites, is not known, but if a person is happy, satisfied in life, it is written on his face.   

Notes for the Beginner Pagan:

July 6th – We search for our betrothed. 

On the folk calendar, this day is known as “Agrafena-kupal’nitsa,” (Agrafena the bather).  On this holiday it was good to:

  • prepare veniki (special birch branches used in Russian steam baths) for the entire year
  • gather herbs and roots for medicine and divination.  
  • without fail, to bathe and sit in a banya (steam bath). 
  • for unmarried girls to gather twelve herbs on this day (thistle and fern in particular) and place them under their pillows at night and whisper “My-one-true-betrothed, come to my garden to stroll!” They say it really works!
  • If you can’t find thistle, you can use fern (“triputnik”) for this same purpose, laying it under your head with the words “fern-plantain, you live by the road, you see young and old, tell me of my betrothed!”

The night of July 6th – we take off our shirts

On the night of Ivan Kupala spirited lads and lasses strip off their shirts and dig for roots or search for the sacred site of the blooming fern till daybreak.  This is because the main hero of the night is the fern.  It seems that the blooming fern, opening for the all of a few moments at midnight on Ivan’s Day, allows one to see all treasures, no matter how deep in the soil they are buried.  According to peasant belief, one shouldn’t sleep on Kupala Night.  One must be careful as one might stir up unclean spirits. 

The night of Ivan Kupala is marked by:

  • Jumping over campfires.  (He who most successfully clears the fire will be the happiest and luckiest). 
  • Mothers taking the nightclothes off their sick children (in order to burn away the sickness by burning the shirt). 
  • Gathering herbs at midnight and laying them under one’s pillow.  In the morning one checks to see if there are twelve different kinds.  If so, one will be married within the year.
  • Picking Ivan-da-Mar’ya Flowers. (Long ago these were used as alarm systems: If these flowers are placed in the corner of a house, thieves won’t come in: the brother and sister (the yellow and purple flowers) will speak to each other and thieves will think that the man of the house is talking to his wife. 

The 7th of July – We wash ourselves in dew

And now comes the last of these mystical days – the Day of Ivan Kupala.  It is filled with rites connected with water.  But followers should be careful.  It is well known that the water-spirits cannot tolerate humans crawling into their kingdom and will drown the uncareful. 

On Ivan’s Day it is good:

  • for women to gather dew early in the morning.  To do this, they take a clean sheet and a “burak” (a bag with a wooden bottom and lid) to the field.  The sheet is laid out on the wet grass and the dew is then squeezed into the burak.  With this dew, one washes one’s face and hands.  For centuries, this helped many of our (Russian) ancestors to “chase away any illness.”
  • The Kupala dew should be sprinkled on beds and the walls of the house, to drive away bed bugs and cockroaches. 

On this day young people play what is not the most harmless of games and is called “Soak Every Tom, Dick, and Harry.”  The game goes like this: young people put on their worst clothes (so ruining them wont be a shame) and head to the river with buckets and jugs.  There they take the dirtiest, muddiest water, the kind that is simply liquid filth, and go to the village to sluice each and every person, excepting only the old and very young. 

Usually, girls are the first to be hit.  Sometimes it goes so far that boys will physically take them from their house into the yard in order to baste them in filth.  But the girls soon get thier revenge by returning the favor to the boys and this fun can continue until night. 

How does one find the blooming fern?

Finding the blooming fern can hardly be more difficult than finding the treasure itself.  According to stories, at about midnight, from the wide leaves of the fern will appear buds which grow higher and higher, then quickly quiver, turn over and jump.  At exactly midnight the bud matures with a crash and you will see the bright fire-flower.  It is so bright you cannot look on it.  An invisible hand plucks it away, doing what a human hand has yet to. 


"папоротника"
fern

He who finds this blooming fern and can own it will “acquire power over all.”  Before him, great rulers will be weak and unclean spirits will be at his beck and call.  In every treasure-chamber, the holder will walk as if lord, and their doors will swing open before him.  One only has to find the secret of the miracle flower.  Every beauty will seize the dark holder and there is nothing that will be impossible for him.  Such strength is in the flower.

Commentary from a specialist:

Anna Podocenova, herbarium stock manager for Volgograd State Pedagogical University:

Ferns don’t bloom!  We have in our herbarium many kinds, and never once have any of them bloomed.  Never have, never will. 

Study Abroad
in Russia
Moscow State University is Russia's largest.

SRAS Travel
Services
 
SRAS Travel Services - Russia Your Way

The Library:
Religion in Russia
Click for more information about Religion in Russia

Find Out More!
More on Russian Mythology
Hate Crime in Russia, the US
Health and Safety in Russia
The SRAS Newsletter
Russian Nationalism, Identity
Library: All About Russian
Eurasian Regions and Cities
Journal for Students
More Free Resources! 

Questions or comments?
Contact the editor



« back to Articles and Information archive